Kawa to jeden z napojów, które witają na niejednym stole czy biurku prawie każdego ranka. Jej picie przeszło do codziennej tradycji wielu osób, które pokochały jej niepowtarzalny smak i aromat. Świetnie pobudza nasz zaspany organizm i sprawia, że jesteśmy gotowi porządnie rozpocząć dzień. Niektórzy wybiorą tą z dużą ilością puszystej, aromatycznej pianki i cukru, inni zaś tylko w czarnej, gorzkiej postaci. Istnieją najróżniejsze sposoby jej przygotowania – może być rozpuszczalna bądź z ekspresu np. z ulubionej kawiarni. Pojawiają się także pasjonaci kawy z fusami, tak zwanej: „parzuchy”. Nie musi ona zawierać kofeiny – można się skłonić w takim wypadku w stronę np. kawy zbożowej.
Sklepowe półki potrafią się uginać od różnych marek i rodzajów – można też ją kupić w ziarnach bądź mieloną, od polskich producentów, bądź np. z Włoch, które słyną z porządnych i dobrych palarni kawy. Gatunkami kawy, które najczęściej trafiają do sprzedaży, są arabica i robusta, niejednokrotnie ze sobą mieszane. Znani producenci zazwyczaj polecają tę pierwszą jako delikatniejszą i bardziej smaczną. Nie trzeba jednak być ekspertem, by przygotować idealną kawę dla siebie i bliskich. Często jest wybierana do miłych spotkań ze znajomymi lub tych ważniejszych – biznesowych. Kawa z biegiem lat zauroczyła tysiące osób – jak widać, nie bez powodu.